WATERFRONT PLACE2018-09-19T18:12:44+00:00

WATERFRONT PLACE APARTMENTS
Everett, WA
Fall 2020


As the centerpiece of the Waterfront Place redevelopment project, these apartments had to maximize water views, encourage pedestrian activity, reflect Everett’s character, and fit in with retail and other buildings yet to be designed. The two buildings received individual but complementary design palettes that capture two distinct Everett personas: its timber and industrial history (North building) and its maritime use (South building).

Cladding varies from polished metal to aged wood for individual context, and pairs with smooth fiber cement panels and lap siding for visual interest. Water and plaza views to the west are cleverly visible through the building lobbies from the east, as well as from the many private and public roof decks created by fourth-floor setbacks that accommodate shoreline zoning. Street-level patios and stoops lead residents directly to sidewalks, and everyone can enjoy the pedestrian benches, plantings, and landscape features that enhance the promenade. Insets on the face of both buildings modulate the massing so as not to overshadow walkways and future buildings, while also serving as residential balconies. Resident parking at the off-water side includes sloping metal canopies, reminiscent of sails, for greater visual appeal to hillside neighbors, as well as landscaping to filter street views yet provide a welcoming entrance to “home.”

The entire program’s deft integration of the port’s history, themes, and community goals ensures the buildings will integrate smoothly as marina development progresses.

FEATURES

  • 2 four-story buildings
  • 266 residential units
  • Designed to meet National Green Building Standards
  • Extensive Amenity Space
  • Approximately 400 parking stalls
  • Communal roof top terraces
  • Private decks and patios

250,000 SF
CLIENT – SeaLevel Properties
ARCHITECT – Tiscareno Associates

PREVIOUS
NEXT